KRHANICE - LEŠANY - KAMENNÝ PŘÍVOZ - ŽAMPACH - JÍLOVÉ - TIPY NA KNIHY

 Najdete v naší knihovně k Toulkám Krhanice – Lešany – Kamenný Přívoz – Žampach - Jílové

                         


Hrubín, František: Lešanské jesličky. Vánoční balada. Ilustrace Jiří Trnka.                                      

Praha: Československý spisovatel, 1971. Baladická skladba s formálním veršem, která do všedního příběhu venkovské ženy a muže, kteří v zimě cestou od křtu se zastavují v hospodě a zapomínají na dítě, promítá biblický příběh o útěku Marie a Josefa do Egypta a o řádění Herodesových žoldnéřů. Balada se v podtextu zastavuje nad osudem člověka, rodícího se pro hrůzy válečné.

                                                        

Hrubín, František: Zlatá reneta.

Praha: Čs. spis., 1964.
Spodním tónem melancholie z vědomí blížícího se stáří nesená básnická próza. Její hrdina, padesátiletý knihovník z Prahy, se po letech vrací do míst svého mládí a během jednoho večera a noci prožije úseky svého života, uvědomuje si jeho planost a svou, vlastní vinou způsobenou osamělost mezi lidmi.


Hrubín, František: U stolu. Obrázky z venkovského dětství.

Praha: Odeon, 1967.
V lyrické vzpomínkové próze, mísící realitu se snem, vrací se básník do krajiny svého dětství a přibližuje milé tváře, věci, dění, ale i širší souvislosti kolem někdejšího rodinného stolu.                                              

Hrubín, František: Špalíček veršů a pohádek. Ilustrace Jiří Trnka. 

Praha. Albatros, 2006.
Široký výbor z Hrubínovy tvorby pro děti zahrnuje verše, říkadla, hádanky i drobnou prózu z knihy Říkejte si se mnou, nejznámější pohádky v autorově převyprávění z knihy Dvakrát sedm pohádek a v autorově přebásnění z knihy Špalíček pohádek, dále veršovanou Pohádku o Květušce a závěrem sedm nejhezčích Pohádek z Tisíce a jedné noci v autorově přetlumočení z jeho stejnojmenné knihy. 
                                                                                      


Perrault, Charles: Francouzské pohádky. Les contes français. Přeložil František Hrubín. -- Vydání v dvojjazyčné verzi.

Praha: Garamond, 2014.
Dvojjazyčné zpracování nejznámějších francouzských pohádek slavného autora Charlese Perraulta je určeno studentům francouzštiny. -- Souběžný český text.


Strnadel, Josef: František Hrubín

Praha: Čs. spis., 1980.
Monografie, v níž spisovatel vypráví o básníku nikoliv podle přísně literárně historických hledisek a měřítek, nýbrž jako zaujatý čtenář přibližující jeho dílo a jako jeden z jeho četných přátel, který vzpomíná.                                                  

Klempera, Josef: Vodní mlýny v Čechách II.

Praha: Libri, 2000.
Druhý svazek přehledu vodních mlýnů pokrývá další část středních Čech: oblasti Příbramsko a střední Povltaví, Sedlčansko a Voticko, Benešovsko a Vlašimsko, Posázaví, Kutnohorsko, Kolínsko a Nymbursko. Vlastní popis mlýnů po jednotlivých oblastech předchází úvodní část, pojednávající tentokrát o mlynářském cechu, přísežných mlynářích a o zobrazení mlýnů v uměleckých dílech umělců a v lidové slovesnosti.                                             

Berka, Miroslav: Posázavský pacifik: historie železnice a trampingu na Zlaté řece.

Praha: NADAS, 1991. 
Dějiny stavby jedné z našich krajinově nejkrásnějších železničních tratí, úzce spjaté s dějinami turistiky a trampingu.

Plch, Milan. Pohunek, Jan: Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy.
Brno: CPress, 2012.
Další variantní názvy: Praha a střední Čechy. Chcete podniknout zajímavý výlet v Praze či v středních Čechách a nevíte kam? Mlýny, doly, elektrárny, mosty, železniční tratě, technika vojenská i letecká, přehrady a vodní díla, řada drobných zajímavostí.

                                                            

David, Petr. Soukup, Vladimír: 1000 technických památek a zajímavostí.

Praha: Knižní klub, 2015. 
Celobarevná publikace nabízí výběr toho nejzajímavějšího a nejhezčího z českých technických památek – od monumentálních staveb, ovlivňujících charakter krajiny, až po zajímavé muzejní expozice, kde si sami můžeme vyzkoušet některé činnosti. Kniha nabízí pestrou mozaiku – mosty, rozhledny, přehrady, mlýny, pivovary, průmyslové areály, dopravní stavby, vodohospodářská díla, zajímavé a méně známé detaily, zemědělské stavby, unikáty. Každé z tisícovky hesel je doplněno aktuální fotografií.

                                          

Litochleb, Jiří. Morávek, Petr: Jílovské zlaté doly.

Jílové u Prahy: Regionální muzeum, 2002.
Naposledy se v jílovských dolech intenzívně pracovalo v roce 1968. Byla tím tak ukončena dlouhá historie dolování zlata, která měla trvání více než dva tisíce let. Tato kniha podává ucelený přehled o jílovských ložiscích zlata a jejich významu a celé historii. Hlavní pozornost je věnována poslednímu období průzkumu a těžby ve 20. století, které znamenalo vyvrcholení několikasetletého úsilí o obnovu ve středověku tak významné produkce zlata. Autoři se snažili přispět k uvědomění si, co všechno v sobě zahrnují prosté termíny "ložisko zlata" a "dolování zlata" a přivést čtenáře k zamyšlení nad vývojem jílovského, ale i českého "zlatokopectví" nejen směrem do minulosti, ale i v současnosti a případné budoucnosti.

Básníci před mikrofonem, zvukový záznam: texty v autentickém podání 12ti českých básníků.

ČR: Radioservis, 2003. Archivní nahrávky z fondu Českého rozhlasu Praha a Brno.
Autorský přednes básní od slavných básníků. Viktor Dyk, Josef Hora, Konstantin Biebl,Vítězslav Nezval, František Halas, František Hrubín, Vilém Závada, Vladimír Holan, Jaroslav Seifert, Oldřich Mikulášek, Jan Skácel, Karel Kryl.


Kucrová, Veronika: Zmizelé Čechy. Posázaví.

Litomyšl: Paseka, 2014.
Další ze svazků edice Zmizelé Čechy poodhaluje kouzlo oblíbeného regionu Posázaví. „Dnes již tento nádherný kraj není takový, jaký býval, a přece znovu a znovu každého, i toho největšího samotáře, Zlatá řeka zláká a uchvátí.“ Přestože tuto větu napsal písničkář Bob Hurikán v roce 1940, neztrácí nic ze své aktuálnosti. Rozmarná řeka stále otevírá svou náruč nejen trampům, ale i obdivovatelům starých vodních děl, románských kostelů, malebných obcí a polozapomenutých městeček.

                                           

Morávek, Jan: U nás na Sázavě. Vzpomínky.

Praha: Československý spisovatel, 1957.
Kniha vzpomínek Jana Morávka je téměř kronikou autorovy rodné obce Kamenného Přívozu. Na podkladě vlastních zážitků zachycuje život prostých venkovských lidí posázavského kraje od osmdesátých let 19. století až po první desetiletí 20. století. Dílo, které je autorovi „žní celého jeho života“ je zároveň nevšedním poutavým rodopisem Morávkových posázavských románů.

                                                        

Řeka Sázava 100 let poté ve fotografiích Jaroslava Pelíška.

Postupice: Posázaví, 2014.
Oblast Posázaví nás upoutává mnohotvárností svých přírodních krás i významnými architektonickými památkami. Poznáváme je a obdivujeme se jim jako bezprostřední pozorovatelé v krajině nebo nám vizuální dojem zprostředkuje třeba krajinářské dílo citlivého malíře či působivý fotografický snímek. Autor knížky, v níž zvídavě listujeme, nás však překvapivě uvádí do časového prostoru tím, že vytváří názorný poznatek „stoleté metamorfózy“ našeho Posázaví. Podařilo se mu získat padesát přibližně před sto lety pořízených pohlednic různých lokalit podle toku Sázavy od Havlíčkova Brodu až do Pikovic. Vyhledal pak v terénu stanoviště někdejších fotografů a pořídil z těchto míst aktuální snímky krajinných motivů. Žádné mluvené nebo psané slovo, líčící proměny krajiny, nedokáže tak realisticky a detailně znázornit její stoletou proměnu. Autor vystihl jedinečnost námětu „metamorfózy“ pro své dílo a působivě je ztvárnil," napsal v předmluvě k této knize Zdeněk Sternberg

Komentáře