OLBRAMOVICE - VRCHOTOVY JANOVICE - tipy na knížky

Najdete v naší knihovně k Toulkám 

Olbramovice - Vrchotovy Janovice

Sedlčansko ve fotografiích Martina Steckera

Sedlčany: Městské muzeum, 2009. 
 

Sedlčany: Městské muzeum, 2009. 
Publikace o Sedlčansku je atraktivní pozvánkou do regionu středního Povltaví. Vychází z barevných a černobílých snímků fotografa Martina Steckera, je členěna do devíti samostatných kapitol, ve kterých jsou připomenuty nejzajímavější oblasti sedlčanského regionu. Mimo jiné sakrální a světské památky, lidová architektura, rybníky a lomy, tajemné kameny, památné stromy a chráněná území. Fotografie doprovází text Jana Kuthana.


Sak, Robert: Dáma z rajského ostrova: Sidonie Nádherná a její svět.

Praha: Mladá fronta, 2000.
Dramatický příběh nevšední ženy, která byla inspirátorkou a múzou dvou velkých básníků, Reinera Marii Rilka a Karla Krause. Kniha, zpracovaná na základě studia původních pramenů, pojednává o pohnutém životě poslední majitelky zámku ve Vrchotových Janovicích, baronky Sidonie Nádherné z Borutína (1885–1950), proslulé širokými kulturními zájmy a styky s předními umělci své doby. Čtenář se tu seznámí s životním stylem aristokracie v Čechách na přelomu 19. a 20. století i s jejím vztahem k české i německé kultuře.


Wagnerová, Alena: Sidonie Nádherná a konec střední Evropy 

Praha: Argo, 2009.
Sidonie Nádherná žije v povědomí české i evropské kulturní veřejnosti jako přítelkyně básníka Rainera M. Rilka a "nevěsta před Bohem" Karla Krause, pro kterého se její zámek ve Vrchotových Janovicích stal druhým domovem a oázou klidu v rozbouřeném světě. Alena Wagnerová ji ve své knize představuje jako neobyčejně zajímavou osobnost, jejíž život hluboce poznamenaly všechny proměny a pohromy, které ve dvacátém století postihly střední Evropu – od rozpadu Rakousko-Uherska přes nacistickou okupaci, kdy se Vrchotovy Janovice staly součástí cvičiště jednotek SS, až po odchod do exilu po komunistickém převratu v roce 1948 do Anglie, kde Sidonie Nádherná v roce 1950 umírá.



Čechtický, Tomáš: Géniové ve stínu

Praha: Empresa Media, 2017. 

Sidonie Nádherná, Jan Svatopluk Presl, Josef Mysliveček, Vítězslava Kaprálová, Jakub Krčín z Jelčan, Jan Lukeš, Helena Fediovová. Ve své době platili za významné osobnosti vědeckého, uměleckého či politického světa. Anebo to byli podivíni, o nichž se mluvilo, ale málokdo je bral vážně. Až čas prověřil kvalitu jejich konání. Tentýž čas je pro současné generace upozadil. Šestadvacetkrát se zkušený publicista Tomáš Čechtický ponořil do minulosti, aby vylovil jména, která stojí za připomenutí, a poutavě o nich vyprávěl.  

Sborník vlastivědných prací z Podblanicka.

Jedná se o odborný časopis, který je vydáván od roku 1957. Jsou zde původní přírodovědecké, historické a společenské práce, které pojednávají o vývoji přírody a společnosti podblanické oblasti v širším slova smyslu. Sborník vydává Muzeum Podblanicka, příspěvková organizace Středočeského kraje a Státní okresní archiv v Benešově.

 

Sborník vlastivědných prací z Podblanicka.

Fiedlerová, Ludmila: Park Sidonie Nádherné.
Číslo 52, ročník 2018. 44, 2009. Strana 297 -322.

Toufar, Pavel: Záhadné Sedlčansko : tajemnou českou krajinou

legendy, báje, příběhy, záhady, magie a otazníky: Sedlčany, Osečany, Dublovice, Červený Hrádek, Kosova Hora, Vrchotovy Janovice a okolí. 


Pacáková-Hošťálková, Božena: Zahrady a parky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Praha: Libri, 1999.


Ptáček, Josef. Švorc, Luděk: 101 našich nejkrásnějších zahrad a parků.

Praha: Beta, 2007.

Autoři se snaží vtáhnout čtenáře do zajímavého děje, odehrávajícího se v naší krajině, do celá staletí se proměňující české krajinářské architektury se všemi vlivy přicházejícími odjinud, ale vždy usazené do prostředí Čech, Moravy a Slezska. Kniha se pomocí vynikajících fotografií a vysvětlujícím textem snaží představit mnohé známé i dosud utajené krásy 101 zahrad a parků. A myslíme si, že je to tak dobře, abychom si uvědomili, že nejsou zahrady jenom v Itálii, Francii, Velké Británii, v Japonsku či v Číně, ale i u nás, v kotlině obehnané pohraničními hvozdy, prostoupené stříbrnými stuhami a zrcadly vod. Toto vše a při vší skromnosti toho není málo - si vzala tato publikace za své. Ukazuje sice jen 101 krás, je to jen malé nahlédnutí do bohaté náruče naší krajiny, neboť v tomto případě nechce být knihou odbornou či vědeckou, ale pouze odbornost a zájem podněcující.

Kutová, Jarmila: Zámecký park ve Vrchotových Janovicích

Praha: Národní muzeum, 1999.

Popis a historie parku. Několik set let starý zámecký park ve Vrchotových Janovicích na Benešovsku
(ve správě Národního muzea) je ve své současné podobě z velké části dílem baronky Sidonie Nádherné z Borutína. Park dnes představuje unikátní spojení zajímavé historie s přírodní krásou.

Zouzal, Tomáš: Zabráno pro SS : zřízení výcvikového prostoru Böhmen v letech 2. světové války

Praha: Naše vojsko, 2016.
Kniha poutavým jazykem přibližuje historii výcvikového prostoru sahající od Sázavy až po Sedlčany. Jeho vznik od prvních návrhů až po využívání příslušníky SS. Jednotlivé kapitoly ukazují, jak nacisté postupně zabírali vesnici za vesnicí a desetitisíce lidí přišly o svůj domov. 







Oddělení studovny

Karl, Kraus: Sidonie Nádherná: z mezinárodního sympozia Návrat domů pořádaného při příležitosti převozu ostatků baronky Sidonie Nádherné do rodinného hrobu ve Vrchotových Janovicích a uspořádaného také k připomenutí 125. výročí narození Karla Krause.

Praha: Nakl. Franze Kafky, 2000.

Vrchotovy Janovice / editor Olga Čadilová. 

Praha: Maroli, 2001. Vydáno pro Obecní úřad ve Vrchotových Janovicích. 

Kuča, Karel: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. VIII. díl, V-Ž

Praha: Libri, 2011.

S neobyčejnou podrobností se v encyklopedickém díle hovoří i o těch nejmenších vískách a najdeme zde snad všechny informace o rozvoji měst a obcí na našem území. Encyklopedie přináší informace o dějinách, urbanismu a současnosti českých sídel městského typu. Zahrnuje všechny současné, bývalé i zaniklé městské lokality. Každé heslo má danou strukturu. Uvádí základní identifikační údaje (sídlo, země, městský znak) a popisné oddíly hesla (jméno a statut, územněsprávní příslušnost, počet domů, počet obyvatel, privilegia, městská opevnění, radnice a správní budovy, kostely, kláštery, komunikace a městské dráhy, urbanistický vývoj atd.). Jeho součástí jsou i mapy, plány, fotografie, veduty a další údaje dokreslující charakter sídla. Kniha uvádí výčet soudních okresů v roce 1949, příslušnost ke krajům od roku 1960 a územně správní členění ČR od 1.1.2007. Vysvětluje použité grafické symboly a zkratky odkazy.


Regionální zpravodaj Votické noviny.

 

Zajímavé webové stránky a další tipy:


https://www.nm.cz/navstivte-nas/objekty/zamek-vrchotovy-janovice

http://www.mestysvrchotovyjanovice.cz/

https://zapomnicky.pamatnik-terezin.cz/

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1115486697-baronka-sidonie-nadherna-aneb-konec-slechty-v-cechach

Komentáře